Kijk eens naar jouw levenslijn

Als jij vanuit het hier en nu terugkijkt op jouw levenslijn, welke thema’s lopen dan als een rode draad door jouw leven heen? Welke thema’s lijken keer op keer, steeds weer opnieuw de kop op te steken?

En ik denk niet dat je er lang over na hoeft te denken. Jij weet en voelt echt wel waar jij steeds opnieuw weer tegenaan loopt. Waar jij steeds opnieuw weer last van hebt. Wat ondanks dat heel veel andere dingen goed gaan, toch steeds weer zorgt dat er ergens weer een beetje roet in het eten gegooid wordt. Omdat die thema’s steeds weer voor spanningen, onrust en misschien wel pijn en verdriet zorgen. Hoe je dat merkt … doordat het niet stroomt, doordat je moe bent, doordat sommige dingen als een struggle voelen in plaats van als een zegen. 

Is voorwaardelijke liefde zo’n thema?
Of angst? Onveiligheid?
Wantrouwen?
Het altijd maar ‘aan’ staan, hard doorwerken?

Het zijn maar wat voorbeelden van thema’s die in mijn leven langere tijd een grote rol hebben gespeeld. Thema’s waarvan ik wel wist dat ze een enorme invloed hadden op de manier waarop ik in het leven stond, maar waarvan ik tegelijkertijd ook niet wist hoe ik daar dan een positieve wending aan kon geven. 

Ja, gewoonweg door alleen nog maar genoegen te nemen met onvoorwaardelijke liefde. Door mijn gevoel van angst en onveiligheid los te laten. Door vertrouwen te hebben in mezelf en anderen. Door op tijd mijn rust te pakken … Maar ja hoe doe je dat als iets al zo lang in je systeem op de achtergrond meedraait. Als die thema’s zo ge├»ntegreerd zijn in je systeem, dat je denkt dat dit is wie jij bent en dat je daar in dit leven maar mee moet dealen … 

Ik heb in de loop der jaren echt geleerd dat het simpelweg een kwestie is van keuzes maken. 

Simpelweg dat wat je niet meer dient omkeren naar dat wat je wel wil ervaren. En vervolgens je huidige leventje langs die meetlat leggen. 

Onvoorwaardelijke liefde, veiligheid, vertrouwen, ontspannen en go with the flow … dat zijn mijn tegenhangers. 

In de afgelopen jaren heb ik veel deelgebieden van mijn leven aangepakt en mezelf steeds afgevraagd in hoeverre spelen deze oude thema’s daar nog een rol. En als ze nog een rol spelen, komt het dan door mijn zienswijze (dankbaarheid kan ook zoveel dingen ten goede keren) of komt het omdat ik gewoonweg niet trouw ben gebleven aan dat wat ik ten diepste wens voor mezelf. En steeds heb ik daar weer keuzes in gemaakt. 

En misschien denk je nu wel bij jezelf. Dat is toch simpel. Als iets je niet bevalt dan stop je er toch gewoon mee …

Maar kan jij echt zeggen dat je op ieder vlak van je leven die keuzes durft te maken? Kan jij zeggen dat ieder vlak van je leven op een schaal van 0 tot 10 een 10 scoort? Of neem je op sommige gebieden ook nog wel genoegen met een 6 of een 7, met als excuus dat het nu de tijd nog niet is, dat het overal wel iets is, dat je nu eenmaal niet kan verwachten dat die ander .., dat je nog even wil wachten tot dit of dat geregeld is, dat je het nu nog niet kan maken om …. en ga zo nog maar even door.
Allemaal excuses om niet echt te durven gaan voor dat wat diep van binnen eigenlijk geleefd wil worden. 

Jij voelt van binnen heel goed waar het stroomt en waar het stagneert. En vraag jezelf dan eens heel eerlijk af …. als je echt 100% van jezelf zou houden en je zou weten dat als je nu een keuze zou maken alles direct ten goede voor je uit zou pakken, zou je dan nog langer blijven zitten waar je zit, blijven doen wat je nu doet …