Ik wil het verschil maken ….

Deze bovenstaande zin heb ik zo ontzettend vaak gehoord tijdens gesprekken met een lieve vriendin van mij die helaas veel te vroeg overleden is. 

Daan, ik wil zo graag het verschil maken’. En steeds opnieuw zei ik dan tegen haar dat ze dat al deed. Ze had haar Stichting Weesaapjes waar ze grandioos werk voor deed, maar ze wilde zo graag nog veel meer aapjes redden. Ze werkte als hondenfluisteraar, maar ze wilde zo graag nog veel meer honden helpen. En de baasjes daarvan … want uiteindelijk weerspiegelt een hond slechts het gedrag van het baasje zelf. Zo veel plannen, zo veel te doen, want zij zag en voelde het grote plaatje. Zij zag en voelde wat er nodig was om de aarde te transformeren naar een volgend niveau van bewustzijn … 

Maar de aarde is zo groot, dat het onbegonnen werk is om die in je eentje compleet te kunnen transformeren. Maar oh wat had ze een drive en wat wilde ze dat graag. En wat vond ze het soms lastig om de mensen om haar heen te zien lummelen. Er was nog zoveel te doen, zoveel te ondernemen, zoveel te helpen. Altijd die blik vooruit, maar heel moeilijk stil kunnen staan om terug te kijken wat ze al bereikt had. Op een gegeven moment had ze een telling bijgehouden van het aantal honden dat ze al geholpen had, in de hoop dat ze op die manier zelf eindelijk eens kon gaan voelen wat ze allemaal al neergezet had. Maar dat gevoel wilde maar niet indalen. 

Wat ze ook steeds tegen mij zei was ‘Daan, ik ben zo benieuwd wie er uiteindelijk echt voor me zullen zijn als het er echt toe doet’. Want ook dat vond ze lastig om te voelen, dat er zo ontzettend veel mensen waren die ontzettend veel van haar hielden. Pas die laatste dagen op haar sterfbed, heeft ze denk ik pas echt kunnen voelen en ervaren hoeveel mensen er onvoorwaardelijk voor haar waren. Die laatste dagen pas ..

En de afgelopen dagen heb ik ineens weer zoveel aan haar gedacht. Zoveel, omdat ze niet voor niets mij vriendin was. Zij wilde dieren helpen, ik wil mensen helpen. Maar beiden dezelfde drive, namelijk het verschil willen maken. Het idee dat er nog zoveel te doen is, zoveel te inspireren en te raken is, om van de wereld een (nog) mooiere plek te maken. Altijd maar die blik vooruit, kijken naar wat er nog gedaan moet, mag en kan worden. Maar oh zo moeilijk om eens terug te kijken en te zien wat je al bereikt hebt. Omdat die drive, die passie gewoon in je bloed zit. Daar wordt je echt mee geboren … 

Na haar overlijden zijn er nog zoveel mooie dingen vanuit haar naam neergezet, voor de aapjes, waar ze zo van hield. Ik heb mensen op haar begrafenis gezien waarvan ik niet eens wist dat er ze zoveel van haar hielden. Dat kon ik ook niet weten, want ze had het mij nooit verteld, omdat ze het zelf zo niet kon voelen … Altijd druk met doen, maar voelen en ervaren was zo lastig.

En nu, bijna drie jaar later pas daalt het bij mij in. Altijd druk met doen maar echt voelen en ervaren is zo lastig. Wat ik doe is goed genoeg. Ook ik voel die drive, ook ik zie het grote plaatje en welke kant we op aan het bewegen zijn als collectief met zijn allen. Maar het kan niet sneller dan snel en je kan niet meer doen dan dat wat binnen je reikwijdte ligt. En binnen die reikwijdte zijn er al zoveel mensen te raken, die op hun beurt met alles wat ze aan inspiratie opdoen ook weer anderen zullen raken. Het gaat om de rimpeling die als vanzelf zijn weg zal vinden. Doen waar je hart naar uit gaat, vertrouwen, voelen en ervaren. 

Gras groeit niet harder door er aan te trekken, dat is een natuurlijk proces. En dat geldt voor alles, ook voor het bewustzijn bij mensen, het is een proces.

Bij die ander, maar ook bij mezelf, keer op keer weer. 

Dus mocht jij, net als ik, vaak het gevoel hebben dat er nog zoveel te doen is …

Haal dan even adem
Keer naar binnen
Voel 
Ervaar 
En vertrouw 
Dat alles zijn tijd mag hebben
Vanuit licht en liefde jezelf zijn
Is al meer dan genoeg
Dat alleen maakt de wereld al mooier
En als we dat allemaal doen
Dan komen we er ook. 

She was one in a million 
I am one in a million
But you are one in a million too!

Zie hier de link voor een prachtige vrouw die de wereld op haar manier een heel stuk mooier heeft gemaakt. Lieve Liesbeth, dankjewel!  https://youtu.be/GlR_Wnvv06k