Vergelijken moet wel een kunstgreep van het ego zijn, want liefde doet dat niet …

Ik heb het boek ‘Een cursus in wonderen’ hier opengeslagen op mijn werkplek liggen. En iedere dag sla ik het boek opnieuw ergens open, lees ik de eerste zin die mij opvalt en voel ik wat die zin met mij doet en wat ik daarover wil delen met jullie. Want wat ik lees zorgt voor een raking bij mij en hoe mooi is het dan om die raking vervolgens weer door te mogen geven .. 

En vandaag gaat het over vergelijken en dan in het bijzonder het najagen van speciaalheid. Jezelf bijzonderder vinden dan een ander, tekortkomingen zien in de de ander ..
Terwijl die ander slechts een spiegel van jezelf is, aangezien je niets waar kan nemen wat zich niet op jouw eigen energetische trillingsniveau begeeft ….. Dat is al een eye-opener op zich. 

Speciaalheid. Hele community’s zijn hier op gebouwd op social media. Op zich niet erg als het gaat om een gezamenlijke passie, waarin je samen je interesses deelt en daar vooral heel veel vreugde en plezier aan beleeft. Maar minder effectief als er binnen zo’n community benadrukt wordt hoe speciaal de leden van zo’n groep wel niet zijn ten opzichte van de mensen die geen deel uitmaken van deze groep, omdat ze anders zijn, anders in het leven staan, andere keuzes maken. De ander niet oké vinden betekent op een diep niveau dat jij jezelf ook nog steeds niet oké vindt, want die anders is slechts een spiegel … 

Toen mijn kinderen jong waren was er al een ‘strijd’ tussen die moeders die werkten en de moeders die dat niet deden. Of wat te denken van mensen die werken ten opzichte van mensen die een uitkering hebben. Nu ik deels als zzp’er werk merk ik dat er al een mening ontstaat over ondernemers ten opzichte van mensen in loondienst. Want pas als ondernemer kan je echte vrijheid ervaren, wat in mijn ogen overigens de reinste bullshit is. Want echte vrijheid kan je nergens anders vinden als alleen maar in jezelf. Net zoals je jouw waarde nergens anders kan vinden als alleen maar in jezelf en zoals je liefde ook nergens buiten je kan ervaren als het niet eerst onvoorwaardelijk in jezelf aanwezig is. 

En dat laatste maakt denk ik dat mensen zich zo ontzettend graag speciaal voelen, zo graag vergelijken, omdat die onvoorwaardelijke liefde voor zichzelf zo ver zoeken is.

Dus mocht jij jezelf een dezer dagen betrappen op het feit dat je aan het vergelijken bent. Jezelf vergelijkt met een ander die in jouw ogen wellicht beter, mooier, succesvoller of gelukkiger is. Of dat je jezelf wellicht vergelijkt met anderen omdat je jezelf beter, mooier, succesvoller of gelukkiger vindt. Sta dan even stil en stel jezelf oprecht de vraag ‘hoe onvoorwaardelijk hou jij echt van jezelf?’ 

Want vergelijken is een kunstgreep van het ego, echte liefde doet dat namelijk niet!